Frågor och svar om VVS

VVS finns i alla hus och hem och är ett begrepp som väcker både osäkerhet och frågor. Vad handlar det egentligen om, vad får man göra själv och inte, och vad ska man tänka på? Här följer några vanliga frågor och svar som rör området.

Vad betyder VVS?
VVS är en förkortning av Värme, Ventilation och Sanitet. En vanlig missuppfattning är dock att det heter Värme, Vatten och Sanitet.

 

Vilka olika yrken finns det inom området?

Det finns en mängd olika yrken inom området, bland annat rörmokare, VVS-ingenjör, säljare, isoleringstekniker och installationstekniker.

Hur blir man rörmokare?

Den som är intresserad att jobba inom VVS som rörmokare kan utbilda sig på VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Kan man även utbilda sig via Komvux eller som lärling hos ett företag i branschen, om man vill utbilda sig senare i livet.

 

Vad är skillnaden mellan en VVS-montör och en VVS-ingenjör?

Skillnaden mellan dessa två yrkesgrupper är att VVS-montören, eller rörmokaren som det också kallas, utför olika typer av installationer och reparationer för rör och ledningar. Det är ett mer praktiskt arbete som utförs i olika typer av byggnader och vid nybyggnationer.

 

Ingenjören arbetar ofta som projektledare där man ansvarar för olika projekt med vvs rörmokare från start till slut. Man kan även arbeta med att ta fram och designa nya tekniska system och ritningar inom området.

Får man utföra installationer som rör vatten på egen hand?
Planerar man att göra nya installationer som innefattar vatten ska man alltid anlita en rörmokare. Gör man inte det, och en skada skulle uppstå, finns en stor risk att man inte får någon ersättning från sitt försäkringsbolag. För badrum finns dessutom särskilda bestämmelser.

Hur ser arbetsmarknaden ut inom VVS?
Inom VVS-branschen råder stor brist på kunniga yrkesutövare inom flera områden, bland annat rörmokare och ingenjörer. Branschen jobbar aktivt med att locka fler personer till utbildning och erbjuder tillsammans med en mängd stora företag lärlingsutbildningar runt om i hela landet.

 

Får man byta ut en toalettstol utan att anlita hantverkare?
Ja, man får lo att byta ut en toalettstol på egen hand, förutsatt att den ska stå kvar på samma ställe som innan. Ska den däremot placeras på ett nytt ställe behöver man anlita hjälp. Detsamma gäller för till exempel handfat, badkar och dusch.

 

Vad ska man tänka på om man behöver anlita en hantverkare inom VVS?
Oavsett vilken typ av arbete det gäller ska man alltid se till att firman man anlitar är certifierad. Kontrollera även att det finns F-skatt.

You Might Also Like