Så finansierar du naprapat

Nya tapeter i barnens sovrum, en ny vägg i klädkammaren eller en hel köksrenovering? Beroende på hur stor renovering som ska ske passar olika finansieringslösningar. Främst är det beloppet som avgör men det finns även undantag.

En mindre renovering – Återbetala på några månader

Handlar det enbart om att låna 5 – 10 000 kr kan kreditkortet vara bästa alternativet. Detta inte minst om man beräknar att summan sedan kan återbetalas på 2 – 3 månader. Fördelen med kreditkort är att en räntefri månad först ges och att inköp med kortet ofta kan ge viss rabatt. Sedan väljer man själv under hur många månader som återbetalning ska ske. Låter man däremot återbetalningen löpa över ett flertal månader kan det bli billigare med ett privatlån.

Nackdelen med kreditkort handlar nämligen om räntan som ligger på 15 – 20 %. Men tack vare att räntefria perioden och att låneformen inte har någon uppläggningsavgift för naprapat blir det generellt billigare än ett lån.

Större summa – Kan du höja bolånet?

Är det en större summa som behövs är bolånet bästa alternativet. Det gäller exempelvis om en köksrenovering eller badrumsrenovering ska genomföras. En badrumsrenovering på ett normalt badrum kostar närmare 100 000 kr och en köksrenovering bör hamna på ungefär hälften av detta.

Oavsett så är det en större summa som inte återbetalas över ett par få månader. För att få bäst ränta kan bolånet höjas. Men det krävs då att man inte redan är fullt belånad. Är belåningsgraden redan närmare 85 % finns inget belåningsutrymme.

Större summa – När inte bolånet är möjligt

Har du inte möjlighet att höja bolånet är privatlån alternativet som kan väljas. Detta kan tecknas oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt och täcker garanterat din naprapat. Dessutom behöver du inte uppge att pengarna ska gå till köksrenovering eller ett utomhusspa. Det är något som kan behöva anges när bolånet höjs.

Fördelen är att man kan låna upp till 600 000 kr utan någon säkerhet och sedan välja återbetalningstid på upp till 18 år. Nackdelen är att räntan är betydligt högre än på bolånet.

Avbetalning hos återförsäljare

Köper du all inredning till er köksrenovering från en och samma återförsäljare kan ofta en delbetalningslösning ordnas. Visserligen kan det uppstå en viss ränta men den totala kostnaden brukar inte bli speciellt hög.

Renovering kan höja värdet – som kan höja bolånet

Om du idag äger ditt boende och har en hög belåningsgrad kan du alltså bli tvungen att teckna privatlån för att finansiera renoveringen. Samtidigt kan en köksrenovering eller badrumsrenovering öka värdet på bostaden. Teckna lånet, köp in material, gör en köksrenovering och be sedan av om nyvärdering. Om nu bostaden ökat i värde kommer belåningsgraden gå ner. I bästa fall öppnar det sig en lösning där bolånet nu kan höjas utifrån den nya värderingen. På så vis kan privatlånet lösas och bolånets mer fördelaktiga ränta väljas.

Här får man däremot komma ihåg reglerna kring värdering av bostad som påverkar belåningsgraden. Om en köksrenovering genomförs kan det vara lockande att göra en nyvärdering. Men då detta bara få ske vart femte år kan man fundera på om ännu flera renoveringar först ska ske innan nyvärdering genomförs. Detta för att passa på att ”trycka ner” belåningsgraden så mycket som möjligt.