Kunskapsprov validerar utländska utbildningar för naprapater

Genom kunskapsprov kan personer som fått utbildning utomlands validera dessa och sedan börja arbeta som naprapat. Det är Naprapathögskolan som anordnar proven, vilket sker på uppdrag av Socialstyrelsen.

Naprapat kräver legitimation vilket bevisar att personen genomgått adekvat utbildning. För att personer som redan genomgått en utbildning i ett annat land inte ska behöva gå hela utbildningen i Sverige finns kunskapsprov att genomföras. På detta sätt kan deras kunskaper valideras och därmed säkerställas. De kan få legitimationen och kan sedan börja arbeta som legitimerade naprapat i Sverige.

Så går provet till

Kunskapsprovet är på svenska och erbjuds inte på andra språk. Första steget är därmed att lära sig svenska så bra att en god förståelse för frågorna finns samt att svaren kan formuleras på svenska. Provet är första steget till legitimation men innebär inte till 100 % säkerhet att legitimation kommer att ges ut.

Provet består både av teoretiska och praktiska moment och är skapat av lärare och rektorer på Naprapathögskolan. Det är sedan både legitimerade läkare, legitimerade naprapater samt lärare som är ansvariga för själva examinationen.

Upplagt på tre dagar

Kunskapsprovet tar tre dagar att göra.

  1. Ett prov genomförs på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Bägge dessa är teoretiska. För att få gå vidare till dag 2 behövs godkänt resultat på dessa prov.
  2. Ett praktiskt prov som sträcker sig över hela dagen. För att gå vidare till det kliniska provet behöver godkänt resultat uppnås på praktiska provet.
  3. Ett kliniskt prov som sträcker sig över hela dagen.

Teoretiska provet

Det teoretiska provet omfattar frågor från samtliga delmoment som ingår i utbildningen för att bli naprapat. Hur många frågor som tas från olika delar av utbildningen beror på denna inriktnings proportion til övriga inriktningar. En inriktning som https://naprapatstockholmslän.se tagit väger tungt inom utbildningen kommer alltså ha fler frågor representerade än andra inriktningar.

Det första teoretiska provet består av 150 olika flervalsfrågor inom områdena anatomi, fysiologi, medicin samt forskningsmetodik.

Även andra teoretiska provet består av 150 olika flervalsfrågor. Detta inom områdena naprapati och idrottsmedicin.

Praktiska provet

Det praktiska provet är uppdelat i tre delar. Detta med Manipulation- och mobiliseringstekniker, Mjukdelstekniker samt Undersökningsmetodik.

Kliniska provet

Under det kliniska provet kommer de examinerade få visa sina kunskaper på riktiga patientfall. Bland annat bedöms kunskap inom: Anamnes, Undersökning, Behandling, Journalförning, Genomförande samt Kommunikation och patientbemötande.

Anmälan till provet sker till Naprapathögskolan. Det är även de som kan kontaktas vid frågor kring provtillfällen eller allmänna frågor.

Källa: Naprapathogskolan.se/kunskapsprov

 

You Might Also Like